BİNİCİLİK KULÜBÜ DERNEĞİ SİPAHİ OCAĞI BİNİCİLİK KULÜBÜ DERNEĞİ

 

Dernek Tüzüğümüzün ilk üç sayfası ve son üç sayfasıdır.

BÖLÜM: 1 Kulübün Adı, Kuruluş Tarihi ve Kurucuları, Merkezi, Amacı Madde 1 - a) Kulübün adı Sipahi Ocağı Binicilik Kulübüdür. b) Sipahi Ocağı Kulübü Bir Atlı Spor Kulübüdür.

KURULUŞ TARIHI VE KURUCULARI: Madde 2 — Kulüp adları aşağıda yazılı zevat tarafından 22.03.1913 tarihinde kurulmuştur. 1- İbrahim Bey: İstanbul Valisi 2- Ahmet Rıza Bey : Ayandan 3- Aristidi Bey : Ziraat Ticaret Nazırı  4- Tevfik Bey: Şehremini 5- Cavit Bey: Nafla Nazırı  6- Talat Bey: Posta Telgraf Nazırı 7- Osman Bey:  İstinaf Mahkemesi Azasından 8- İsmail Hakkı Paşa : Birinci Kolordu Erkanı Harp Reisi 9- Zeki Paşa:  Kolordu Komutanı  10- Sait Halim Paşa: 11-Salih Paşa: Şurayı Devlet Reisi Seryaverde Şehriyari 12- Fuat Paşa: Birinci Kolordu Süvari Müfettişi 13- Mahmut Şevket Paşa : Harbiye Nazırı 14- Mahmut Muhtar Paşa: Bahriye Nazırı 15- Nazif Paşa: Süvari Dairesi Reisi

 

Madde 4 — Kulübün amacı at sevgisi uyandındırmak ve ata binmek hevesini arttırmak, atlı spor yapmak, binicilik ve atçılık sporu ile uğraşmak, konkurupikler ve at yarışları, atlı ve koşuları mukavemet geziler düzenlemek, Uluslararası binicilik yarışmalarına katılmak ve organize etmek, binicilik sporu yapan at sahiplerinin atların' belirli şartlarla ve masraflarını tahsili şartı ile beslemek ve bunlara bakmak, deniz sporları yapmak, kulüp üyeleri arasında sosyal bağların güçlenmesine yardım etmek, kışlık ve yazlık dinlenme ve toplanma yerleri ve kitaplık kurarak gazete, kitap ve dergilerini üyelerinin yararına sunmak, balo ve eğlence düzenlemek, kanunun yasaklamadığı oyunların oynanabilmesini sağlamak, biriç ve satranç yarışmaları düzenlemek, kolon, bezik, tavla, konken gibi eğlence oyunları ile üyelerinin başkaca sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını sağlamaktır. Kulüp maddede yazılı amaçlarının sağlanması için taşınmaz mallar alabilir. Siyasetle uğraşmaz,5253 sayılı dernekler kanununun yasakladığı hiçbir faaliyette bulunamaz. Kazanç amacı gütmez.

BÖLÜM: 2

Üyelik çeşitleri,koşulları,hakları,hükümleri,ayrılmave üyelikten düşme.

 ÜYELİK ÇEŞITLERI: Madde 5 — (A) Asli, (B) Fahri olmak üzere iki çeşit üyelik vardır. A. Asli Üye : 5253 sayılı dernekler kanunundaki vasıflara uyan ve Kulüp Tüzüğündeki amaçları benimseyerek  isteği ile Tüzükteki  kurallara göre üye yazıdanlardır. B. Fahri Üyeler : Milletvekili, Bakanlar, İstanbul Valisi, Belediye Başkanı, Istanbul'da görevli Generaller ve Amiraller, Istanbul Cumhuriyet Savcısı, yabancı devletlerin elçi ve konsolosları, Beden Terbiyesi Genel Müdürü, Binicilik Federasyonu Başkanı, Kızılay Genel Başkanı, T.H.K. Başkanı, Jokey Kulübü Başkanı görevleri süresince kabulleri halinde Kulübün Fahri Üyeleridir. Atlı Spor çalışmalarından yararlanmak isteyenlerin yazılı dilekçe üzerine Yönetim Kurulunca Fahri Binici Üye olarak yazılabilirler  Yönetim kuruma Fahri Binici Üyelik için yönetmenlikler düzenlenir. Binici Fahri Üyeler Kulübün spor tesislerinden lisansiye olarak yaralanabilirler. Kulübün Tüzüğü ve Yönetmeliklerine uymakla yükümlüdürler. Binici Fahri Üyelik sıfatı gerekirse Yönetim Kurulu tarafından kaldırılabilir.

Fahri Üyelerin seçme ve seçilme  hakkı yoktur. Fahri Üyeleri giriş aidatı ödemezler. Bu gibiler Asli üye olmak isterlerse Tüzük gereğince üye olma formalitelerine tabi tutulurlar ve giriş aidatının 1/6'suu öderler.

Madde 6 — Asil üye niteliğine sahip bulunan ve Kulüp çalışmalarına ilgi duyan ancak ikamet ve iş durumları sebebiyle her zaman kulübe gelemeyecek kimselere Yönetim Kurulu Başkanlığınca Kulübe geçici olarak devam etme kartı yenilebilir. Verilen kartın devam süresi bir ayı geçemez. Bu şahıslar 5253 sayılı dernekler kanununda yazılı şartlara uygun olmaları şarttır. Geçici üye kartı verilebilmesi için isteklinin geçici üye beyannamesi imzalama& ve bu beyannameyi kendisini geçici üyeliğe teklif eden iki asli üyenin imzalama& şarttır. Geçici üyeliğe kabul veya ret hususu Yönetim Kurulu Yetkisindedir. ASLİ ÜYELİK KOŞULLARI : Madde 7 — Kulübe Asli Üye olmak için : A. Orta Okul ve Lise öğrencisi olmamak ve 18 yaşını bitirmiş olmak. B. Sosyal Kulüp bünyesine uygun olmak, C. Medeni haklardan  yoksun edilmemiş bulunmak, D. Töre dışı olumsuz davranışlarla tanınmamış olmak, E. Onur kırıcı bir suçtan hüküm giymemiş bulunmak, F. Hileli,taksirli olarak iflas etmemiş olmak, G. Yabancı Uyruklu ise Türkiye'de ikamet etme hakkına sahip olmak, H. 5253 sayılı dernekler kanununun 3 üncü maddesinde kulüp kurmaya ve üye olmak hakkını yasaklamadığı  kimselerden olmak, I. Kulübe yeni üye olarak kabul edilenlere Yönetim Kurulu Kararı ile giriş aidatı peşin veya taksitlendirilir. J. Kendilerine üyeliğe kabul edildiğini tebliğ edilen istekliler tebliğ tarihinden en geç 30 gün içinde giriş aidatım peşin ödemek ya da Yönetim Kurulunun tanzim edeceği ödeme şeklini kabul etmek mecburiyetindedirler. K. Hakim, Savcı, Mülki Amirlik hizmetlerinde bulunanlar, Silahlı Kuvvetler mensupları, Öğretmenler, mensup oldukları bakanlıklardan çıkarılacak yönetmeliklere ve verilecek müsaadeye göre ancak üye olurlar. L. Kulüp üyelerinin eşleri kulübe üye olabilirler. Bu eşlerin giriş aidatı girecekleri senenin cari asli üye giriş aidatının 1/6'sı olarak alınır. Ayrıca üye olan üyelerin eşleri Genel Kurulca tayin edilecek yıllık aidatı 1/4'ünü öderler. Eski Parlamenterler, birinci dereceden devlet memurları ve emeklilerden ve bunlara muadil Kamu iktisadi Devlet Teşekkülleri mensuplarından üye olmak isteyenler Asil üyeliğe kabulleri halinde üye giriş aidatının 1/4'ünü öderler.

M. Atatürk Kupası, Devlet Başkanlığı Kupası, İnönü Kupası ve Türkiye Şampiyonluğu müsabakalarında birinci olacak binicilerimizin Yönetim Kurulumuzun tasvip ve kararı ile giriş aidatı ödemeksizin Asli üye olabilirler. N. Atatürk Kupası, Devlet Başkanlığı Kupası, İnönü Kupası ve Türkiye Şampiyonluğu müsabakalarında ikinci ve üçüncülük kazanmış Kulübümüz binicileri giriş aidatının 1/4'ünü ödemek şartı ile Asli üye olabilirler. Yukarıdaki nitelikleri taşıyan ve kulübe asli üye olmak isteyen kimse adını, vatandaşlığını  işini ve oturduğu yeri bildiren bir talepname doldurup kendisini kulübe tanıtan ve Asli üyeliğe teklif eden Asli iki üyeye imzalatarak üç fotoğrafta Kulüp yönetim Kuruluna verir. İstekli yabancı uyruklu ise Türkiye'de ikametine müsaade edildiğine dair vesikanın bir fotokopisini verir. Yabancı fahri üyelik için ikamet şartı aranmaz. Üye olmak isteyenin kişiliği ve madde gereğince aranan koşulları taşıyıp taşımadığı Yönetim Kurulunca araştırılır. Ve iyi sonuç alınırsa talepname 7 gün içinde Kulüp ilan tahtasına asılır. Askı süresi içerisinde isteklinin asli üye yazılmasında sakınca gören üyeler bilgilerini Yönetim Kurulu Başkanlığına bildirirler. Üyelik muamelesi en geç her halükarda 30 gün içinde sonuçlandırılır. Gerek kabul ve gerekse red müracaat sahibine bu müddet zarfında yazılı olarak bildirilir. Madde 8 — Asli üyeler, Genel Kurulu teşkili ederler. Kulübün Yönetim, Denetim kurulları ve Haysiyet Diyar= seçer ve bu organların üyeliklerine seçilirler. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanır.

Madde 9 — Her üye : A. (Asli,Fahri) Kulüp Tüzüğüne, Genel Kurulu kararlarına, Yönetim Kurulu kararları ile sportif yönetmeliklere uymak, B. Giriş aidatını ,yıllık aidatını ve Kulübe borçlarını önceden belirtilen vadelerinde ödemek zorundadır.

ÜYELİKTAN AYRILMA :

Madde 10 — Her üye Yönetim Kumlu Başkanlığına yazı ile bildirerek dilediği anda kulübe borçlarını ödeyerek üyelikten ayrılabilirler. Ayrılan üyenin kaydı Yönetim Kurulunca silinir. ÜYELIĞIN DÜŞMESI : Madde 11 — (Asli,Fahri) üye olabilmek için bu tüzüğün yedici maddesinde öngörülen niteliklerden birinin yitirilmesi üyeliğin düşmesini gerekli kılar. Yıllık aidatını ve kulübe borçlarını Yönetim Kurulunun isteğine rağmen ödemeyen ve Yönetim Kurulunca gerekli sayılacak bir uzlaşma ve garanti karşılığında ve Yönetim

Kurulunun tayin edeceği ödemeyi yükümlenmeyen üyelere Yönetim Kurulunca iadeli taahhütlü ve imza karşılığı mektup yazılarak borcunu ödemesi bildirilir. Buna rağmen 10 gün içerisinde borcunu ödemeyen üyenin kaydı Yönetim Kurulunun kararı ile silinir

Madde 12 — Kulüp asli üyeleri demeğe yıllık aidat olarak genel kurulca her sene tespit ve kabul edilecek miktarı öderler. Keza asli üye olarak Kulübe yeniden gireceklerin giriş aidatını Genel Kurulca tespit ve kabul edilen miktar üzerinden alınır.

BÖLÜM: 3 KULÜBÜN ORGANLARI: Madde 13 —

A - Genel Kurul B - Yönetim Kumlu C - Denetim Kurulu D - Haysiyet Divanı'dır

GENEL KURUL:

Madde 14 — Genel Kurul,Kulübün en yüksek organıdır. Kulübün yazılı asli üyelerin topluluğudur. Olağan ve Olağanüstü olmak üzere toplanır. GENEL KURULUN GÖREV VE YETKILERI:

Madde 15 — Genel Kurulun görev ve yetkileri: • A - Kulübün Yönetim,Denetim Kurulları ile Haysiyet Divanını ve bunların yedeklerini seçmek, B - Yönetim Kumlu ile Denetim Kurulunun raporlarını,yıllık hesaplarını ve bütçelerini incelemek,onaylamak,görevleri ibra etmek veya sorumlu kılmak, C - Kulüp tüzüğündeki maddeleri veya Tüzüğün tümünü değiştirmek veya anlamını açıklamak, Kulübün feshi ve tasfiyesi ve başka bir kurul veya kulüple birleşmesi için karar vermek, D - Taşınmaz mallar alınmasına veya maliki olduğu taşınmaz malların satılmasına karar vermek, E - Haysiyet Divanınca kaydının silinmesine karar verilen üyenin itirazlarını inceleyerek karara bağlamak, F - Kulübe üye yazıcıkların bir defaya mahsus verecekleri giriş aidatını tayin etmektir. Genel Kurulca tespit edilen giriş aidatlarını ekonomik koşullara göre %50 azaltıp arttırmaya Yönetim Kurulu yetkilidir. Genel Kurulun görev,yetki ve sorumlulukları  kulübün başka bir organına devredilemez.

SON ÜÇ SAYFASI

DEFTERLER VE KAYİTLAR:

Madde 49 —Dernekler kanunu ve yönetmelikte belirtilen şekilde ve vergi usul kanununa uygun olarak defterlere tutulur. Muhasebe kayıtlarına ilişkin tutulacak defterlerin yanı sıra karar defteri, evrak kayıt defteri, üye kayıt defteri, alındı belgesi defteri ve bunlara ilişkin gerekli görüldüğü takdirde yardımcı defterler tutulur. Tutulacak defter ve kayıtlar Türkçe olarak tutulur, Defterler Dernekler Kanunun öngördüğü şekilde ve yönetmelikte belirlenen usulüne uygun olarak tutulur. Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin banka aracılığı ile tahsili halinde banka tarafında düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Demek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler yetki süresi de belirtilmek suretiyle yönetim kurulu kararı ile tespit edilir, Yetki belgesinin süresi yönetim kurullarının görev süresi İle sınırlıdır. Demek adına gelir tahsil etmekle yetkili kişiler, tahsil ettikleri paraları 30 gün içinde demek saymana teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir. Tutulacak yasal defterler, Noter veya dernekler biriminden onaylı olacaktır. Gelirlerin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır.

YASAKLAR:

Madde 50 — Kulübe asli üyelerle fahri üyelerden ve kulübe geçici devam kartı verilmiş kimselerden başkası giremez. Kulüpten kaydı silinen üyelerle, üye olmak için yaptıkları müracaatları kabul edilmeyen veya geri bırakılan kimselere kulübe geçici devam kartı verilemez.

FESİH:

Madde 51 —Kulübün feshine Genel Kurul karar verebilir. Feshe karar verebilmek için Kulüp Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkına sahip olan üyelerin en az 2/3'sinin toplantıya katılması şarttır. Bu suretle çoğunluk sağlanamazsa ikinci defa toplanmak için üyeler usulüne göre yeniden çağrılır. Bu toplantıda üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir. Fesih kararının verilebilmesi için toplantıda bulunanların en az 2/3'sinin olumlu oy kullanması şarttır. Kulübün feshi Yönetim Kurulu tarafından 5 gün içerisinde mahallin en büyük Mülki amirine yazılı olarak bildirilir.

İNFİSAH:

Madde 52 — Kulüp aciz haline düştüğü Genel Kurul toplantısının yeter sayı bulunması sebebi ile üst üste iki defa Olağan Genel Kurul toplantısının yapılmadığı hallerde infisah eder. İnfısah halinin tespiti en büyük Mülkiye amirinin kararı olur.

FESİH VEYA İNFİSAH HALDE KULÜP MALLARİ:

Madde 53 — Gerek fesih gerek infisah hallerinde Kulübün varlığı kalırsa bu varlık Darüşşafaka Cemiyetine intikal eder.

KULÜBÜN AMBLEM VE ROZET!:

Madde 54 — Kulübün aşağıdaki bir numaralı şekilde gösterildiği gibidir. Rengi kırmızı - beyazdır. Üyelerin rozeti iki numaralı şekilde gösterildiği üzere düz nal içerisinde tam başlıklı at başı ve bir çapraz kırbaçtır. Nalın üst ön yönünde (S.0) harfleri vardır. Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldüğü taktirde Kulübün rozeti faaliyete uygun şekilde değiştirilebilir.

Madde 55 —Tüzükte yazılı olmayan hususlar hakkında 5253 sayılı dernekler kanunu hükümleri tatbik olunur.

Madde 56 — İş bu Tüzük değiştirilmiş, Derneğin 2006 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.