Kravatlı yapılan tek spor:Binicilik ( bir Röportaj)

23 Temmuz, 2018

Maslak’taki Sipahi Ocağı Atlı Spor Kulübü’ndeyiz. Kulübün 15 yıllık hocası Can Barlas, biniciliğin sanıldığı kadar pahalı bir spor olmadığını söylüyor. İnsanların emniyetli bir şekilde at binebileceği bir mekân. Amatör ruhlu, mütevazi bir aile kulübü Sipahi Ocağı. Burası; Türkiye’nin ilk sivil binicilik kulübü…1913 yılında paşalar tarafından kurulmuş.

Günümüzden 4 bin yıl önce Orta Asya’daki göçebe toplulukların atı binek hayvanı olarak kullandıkları, at sırtında avlandıkları, eski Türklerin cirit gibi sporlarda başarılı oldukları biliniyor. Yerleşik yaşama geçildikçe, Osmanlı döneminde at binmek daha çok askeri amaçlar için kullanılıyor.

1911 yılında Türkiye’de ilk binicilik okulu; “Binicilik ve Tatbikat Okulu” adı ile kuruluyor. Cumhuriyet döneminde ise binicilik, sivillerin de önem verdiği bir spor haline geliyor ve Türk biniciler uluslararası yarışlara ilk kez 1931 yılında katılıyor. 1923 yılında Türkiye Binicilik Federasyonu kuruluyor. Ardından Türkiye, uluslararası binicilik federasyonu’na (FEI) üye oluyor ve Türkiye’deki ilk milli binicilik karşılaşması 1933’te İstanbul Taksim Stadı’nda yapılıyor.

 

Her yaşta yapılır

4 yaşında başlanabilen binicilik sporu, sağlık durumu el verdiği sürece her yaşta yapılabiliyor. Ama özellikle 4–6 yaş arasında başlamak öneriliyor. Çünkü Pony (midilli) denilen küçük atların yer aldığı kulüplerde eğitmenler; bu iş için uygun eğitimi verebiliyor. Çocuklar ponylere binerek daha küçük yaşlarda atlara alışıyor, seviyor ve korkmamayı öğreniyor. “At binmek bir nevi ruhsal terapi…” diyor binenler. Kimi yerlerde, otistik çocuklar ve engelliler için de atlı terapi yapıldığı söyleniyor.

“Biniciliğin %80’i at…” diyor Can Hoca; çünkü herkes her ata binemez. Boy, kilo dengesi çok önemli… İlk binilecek at tecrübeli olmalı!

Sipahi Ocağı’nda 84 yaşında hala at binenleri görebilirsiniz.

 

At binmek sanıldığı kadar pahalı değil…

Kravatla yapılabilen tek spor olan binicilik için gerekli kıyafetleri yaklaşık olarak 140 Avro civarında bir paraya temin edip 4–5 sene kullanabiliyorsunuz. Kıyafetin olmazsa olmazları; rahat hareketi sağlayan yüksek belli, dar ve elastik ‘binici pantolonu’, ‘çizme’, chaps olarak adlandırılan ve dizlerden aşağısının yaralanmaması için kullanılan tozluklar ile at binerken giyilen koruyucu başlık, yani ‘tog’.

At binmek genellikle; beşlik 10’luk paketler halinde satın alınabiliyor. Yani 5’lik paket almak demek 5 kez at binmek anlamına geliyor. İlerleyen zamanlarda at kiralama yoluna gidebilir, aylık bakım masraflarını ödeyerek istediğiniz saatte atınıza binebilirsiniz. Daha profesyoneller için at almak da söz konusu… 15–16 yaşlarındaki atların fiyatları en az 8–10 bin Avro civarında… Koşulara katılmak istendiği zamansa at fiyatları yükseliyor.

Sipahi Ocağı’nda 7 dönüm arazi var. İçerisinde sosyal tesis, açık ve kapalı manejler (binicilik sahaları), at hastanesi ve ahırlar var. Doğada at binmek isteyenler için daha çok Anadolu yakasındaki tesisler öneriliyor.

At binmek isteyip pahalıdır diye düşünerek vazgeçenler için bir bilgi: Sadece denemek isteyenler için ücretsiz. Haydi; dörtnala, tırıs gitmeye…